Day trading

När man ägnar sig åt day trading håller man inte några positioner öppna över natten, utan alla positioners som öppnas under en viss handelsdag ska stängas innan handelsdagen är över.

Det finns flera olika tekniker för day trading, och de flesta går ut på att dra nytta av förhållandevis små prisförändringar. Detta eftersom priser vanligen inte rör sig så mycket under en enskild handelsdag, jämfört med de prisförändring som sker över flera dagar, veckor och månader.

DAY TRADER

Guide för att välja en mäklare för daytrading

Ordrar ska genomföras blixsnabbt

Många av de tekniker som används för daytrading bygger på att man ska kunna öppna och stänga positioner snabbt, utan fördröjningar. Varje liten försening riskerar att förvandla en potentiell vinst till en förlustaffär. Om du handlar på en marknad med hög volym och hög likviditet och det ändå tar lång tid att genomföra ordrar är det troligen mäklaren som segar eller plattformen som är dålig.

Plattformen ska vara lättnavigerad och utan buggar

Det är viktigt att den plattform som mäklaren använder är lättnavigerad och passar dina preferenser.

Vill du kunna handla i mobilen gäller detta att dessa krav uppfylls även på en liten mobilskärm.

Gör gärna ett Demo Account för att provköra plattformen med låtsaspengar innan du bestämmer dig, då får du en känsla för hur pass snabbt du kan röra dig på plattformen och om den passar dina preferenser.

Värt att tänka på är att vissa mäklare erbjuder flera plattformar, till exempel en egen specialgjord + någon stor licensierad, till exempel MetaTrader 4 eller MetaTrader 5. Kanske passar en av dem bättre för dig än de andra, så utforska samtliga innan du fattar något beslut.

Tillgångarna

traderDet är viktigt att välja en mäklare där du får tillgång till handel med tillgångar och finansiella produkter som passar för just daytrading.

Det handlar inte huvudsakligen om att få tillgång till något visst tillgångsslag (t ex aktier) utan om enskilda tillgångar (t ex aktier i ett visst bolag) där handeln karaktäriseras av hög volym och hög likviditet. Många daytraders uppskattar också Contracts for Difference (CFD) och liknande produkter.

Hög volym och hög volatilitet ökar chansen för att du ska kunna öppna och stänga positioner exakt när du vill. Dessutom brukar hög volym och hög volatilitet leda till en typ av prisrörelser som många daytraders uppskattar.

Kostnaderna

De flesta tekniker för daytrading bygger på att du exploaterar små prisförändringar, och öppnar och stänger ett stort antal positioner under varje handelsdag som du är aktiv. Det är därför viktigt att välja en mäklare och kontotyp som är anpassat efter denna typ av handel, annars kommer köpcourtage och säljcourtage för varje position att äta upp eventuella vinster såvida du inte handlar mer enorma positioner.

Exempel:

Om du vill investera 200 000 kronor i aktier och äga dessa i minst ett år gör det inte så mycket att köpcourtaget är 39 kronor och säljcourtaget likaså.

Om du däremot vill göra massor av små affärer under en dag och räknar med att tjäna cirka 50 kronor per affär fungerar det forstås inte att betala 39 kr + 39 kr per affär.

Bra rykte & säte

Innan du sätter in några pengar till en nätmäklare, kontrollera deras rykte bland handlarna online. Alla har givetvis fått några sura recensioner från besvikna handlare, men verkar en viss mäklare få mycket mer kritik än genomsnittet bör man dra öronen åt sig och gräva lite djupare innan man fattar något beslut.

Det är också bra att kontrollera vilken jurisdiktion som gäller för handeln. Om det blir en kontflikt mellan dig och mäklaren kan det spela stor roll om fallet regleras här hemma inom EU istället för någon avlägsen söderhavsö.

Tips! Öppna konton hos flera mäklare

När du jämför olika nätmäklare kommer du att se att de har olika fördelar och nackdelar. Kanske hittar du en lösning som passar bra för din daytrading med aktier, och en annan som är mycket bättre för din daytrading med kryptovaluta.

Det finns inget som säger att du måste samla all din daytrading under samma tak. Tvärt om är det ofta en bra idé att skaffa konton hos flera nätmäklare så att man kan dra nytta av deras olika styrkor. Det tar förstås lite extra tid att registrera flera handelskonton och kanske också vänja sig vid flera handelsplattformar, men lathet och stress är verkligen inte bra anledningar att nöja sig med en medioker mäklare när man skulle kunna maxa sin daytrading med hjälp av flera olika mäklarkonton.